51. Сликарска колонија у Липовцу 2023.

У 51. сазиву Сликарске колоније у Липовцу, сабрали су се ствараоци различитих генерација и стилске ликовне усмерености. Као и претходних пола века, уметници су боравили код домаћина-липовчана, што је пракса и први пример сеоског туризма у Србији односно бившој Југославији.

 У данима зрелог, раскошног и колористички импресивног амбијента, сагледаног под зрацима августовског сунца из плаветнила шумадијског неба, током непуне седмице рађала су се дела даровитих аутора различитог ликовног сензибилитета. Ова светковина уметности, добила је специфичан облик комуникације и заједничког рада уметника, мештана и наших најмлађих, који су понешто научили, а узвратили младалачком енергијом, креативношћу и идејама својим старијим колегама.

 За разлику од стварања у атељеу, односно затвореном простору, овде, у питомом шумадијском амбијенту,  уметници успостављају близак однос између природе и осећања. Велики Франциско Гоја је у својој зрелој стваралачкој фази рекао да је у животу имао три учитеља: Веласкеза,Рембранта и природу..!

С обзиром да фундус дела насталих у сликарској колонији у Липовцу, на коме нам могу завидети многи музеји и друге установе културе, ,,дрема“, чамећи једним делом у неадекватним условима, остаје молба-вапај да се обезбеди простор за сталну поставку и наравно монографија.

Констатовао је Иво Андрић:

Између уметника и друштва постоји, у малом исти јаз који постоји између Божанства и света. Први антагонизам само је симбол другог…

Срђан Срећковић

Аутор: Дарко Гавриловић

Аутор: Добрица Обрадовић

Аутор: Добрица Обрадовић

Аутор: Мира Јовановић

Назив: Букуља
Аутор: Анка Стојановић

Назив: Венчац
Аутор: Анка Стојановић

Аутор: Ђуро Лубарда

Назив: Игра плаве боје
Аутор: Рада Јокић

Назив: Сеоска идила
Аутор: Рада Јокић

Назив: Дон Кихот
Аутор: Срђан Срећковић

Назив: Србска генеза
Аутор: Срђан Срећковић

Аутор: Владимир Стјепановић Габелић

Назив: Изданак
Аутор: Здравко Вучинић

Назив: Рефлексије
Аутор: Здравко Вучинић

Контакт информације

Адреса: Булевар вожда Карађорђа бб
34310 Топола, Србија

Друштвене мреже

Facebook
Instagram
Youtube

Search