РЕЛАЦИЈЕ / КОРЕЛАЦИЈЕ - 44. сазив сликарске колоније ЛИПОВАЦ

Овогодишња Сликарска колонија у Липовцу, 44 по реду, носи назив „РЕЛАЦИЈЕ / КОРЕЛАЦИЈЕ". Сам назив упућује, како на карактер избора уметника, тако и на слободан избор теме које су уметници третирали. Назив „Релације / корелације" jе био заједнички чинилац овогодишње Сликарске колоније у Липовцу, и односи се на важност „Релације / корелације " међусобног додира уметника и природе, уметника са селом и животом његових мештана, указујући  на отвореност сваког процеса рада, који изискује извесно време, сарадњу и суживот са другима.

Четрдесетчетврти сазив сликарске колоније Липовац чинили су: Анђелина Туцаковић, Жени Келец, Катарина Љубинковић, Горан Ракић, Иван Јовановић, Илија Илић, Милован Даговић Даго и сликар из Републике Српске Саво Рупић; уметници различитог сензибилитета, изражаја и ликовног искуства.

Caвo Рупић, полазећи од тематике интимистичког пејзажа и мртве природе, исказује свој дубоко сензитивни осећај за сликарску материју коју транспонује у ликовни језик експресивног, асоцијативног и апстрактног.. Такође, сведеним ликовним средствима, бојом, линијом, гестом ствара непоновљиве визуелне сензације.

Милован Даговић Даго ствара вишеструко грађење уметничког дела као распричани геометријски склоп и богати колоритни догађај а све то унутар чврсте конструкције, примећује се његово емоционално везивање за материјал, нарочито драматичним тоном и лоцирањем детаља аналитичким поступком и кадрирањем занимљивих ефеката. Милован Даговић нуди свеже ликовно умеће повезујући конструкције, пластичност и пиктуралност.

Прикази пејзажа и амбијенталних целина у окружењу, слике Ивана Јовановића, одишу мирноћом приказа у оквиру плакатног сликарства, повезујући елементе флоралног и геометријског садржаја.

Катарина Љубинковић и Жени Келец , дарују занос и богату палету експресивних замаха , акварелним поступком израде дела, не допуштајући маневарски простор исправке и дораде. Свеж и аутентичан приступ, ова дела чини још занимљивијих и прилагодљивијим за око и визуелни доживљај која нуде.

Илија Илић слика ноктуралне сцене, користећи се спецфичном палетом плаве боје, у оквиру садржајно добро организованог простора и детаља, које слика експресивним замахом, те се стиче утисак као да су урађене у једном даху. Анђелину Туцаковић, одликује посвећеност, снажни гестови и изузетна експресија и експлозија боје и линије, којима бележи виђено. има се утисак страсног гледаоца и посматрача, где у сликама можемо препознати улогу модерне, као и логичан пролаз кроз класичне медије.

Дело Горана Ракића чини чврста композиција и свеж колорит, у којој іедна боја истиче другу, брзим гестуалним потезима, као и коришћењем пастуозних наноса.

Овога пута, избором уметника различитих генерација и сензибилитета задовољило се присуство разноликих приступа класичним ликовним дисциплинама, али и приказу могућности нових приступа савременом ликовном делу.

Аутор текста: мр Жељка Момиров, Београд, септембар 2016.

Назив: Храст
Техника: Комбинована техника
Аутор: Анђелина Туцаковић

Назив: Храст
Техника: Комбинована техника
Аутор: Анђелина Туцаковић

Назив: Предео
Техника: Акрил на платну
Аутор: Горан Ракић

Назив: Јесен небеског записа
Техника: Акрил на платну
Аутор: Жени Келец


Назив:  Двориште
Техника: Акрил на платну
Аутор:
Иван Јовановић

Назив:  Храст
Техника: Акрил на платну
Аутор: Иван Јовановић

 

Назив: Без назива
Техника: Акрил на платну
Аутор: Илија Илић

Назив: Плава птица
Техника: Акрил на платну
Аутор:  Катарина Љубинковић

 

Назив: 20. век
Техника: Акрил на платну
Аутор: 
Милован Даговић Даго

Назив: Без назива
Техника: Акрил на платну
Аутор:  Саво Рупин

 

Контакт информације

Адреса: Булевар вожда Карађорђа бб
34310 Топола, Србија

Друштвене мреже

Facebook
Instagram
Youtube

Search